Pulverlackering i Stockholm – framtidens sätt att skydda och försköna metallytor

13 juni 2024 Maja Bergman Lindberg

editorial

Pulverlackering är en högeffektiv och hållbar metod för att ge metaller ett estetiskt tilltalande och skyddande ytskikt. I Stockholm, där kraven på både estetik och hållbarhet ständigt ökar, står pulverlackering högt i kurs bland industrier, företag och privatpersoner. Denna artikel utforskar de många fördelarna med pulverlackering och varför allt fler i huvudstadsregionen väljer denna metod för sina projekt.

Vad är pulverlackering?

Pulverlackering är en torrlackeringsprocess där ett pulverformigt lackmaterial appliceras på en metallisk yta. Till skillnad från traditionell våtlackering kräver pulverlack inte lösningsmedel för att hålla lackpartiklarna flytande, vilket minskar miljöpåverkan avsevärt. Pulvret elektrostatiskt laddas och sprutas på den jordade metallytan, där det fastnar innan det härdas i en ugn vid hög temperatur. Resultatet är en jämn, tålig och långvarig beläggning som motstår korrosion, blekning och slitage.

Pulverlackering Stockholm

Fördelarna med pulverlackering

Pulverlackeringens popularitet kan tillskrivas dess många fördelar. För det första ger processen en ytbehandling som är överlägsen många andra metoder både i hållfasthet och utseende. Den hårda ytan klarar av tuffa påfrestningar och är resistens mot kemikalier, värme och stötar. Även ur miljösynpunkt är pulverlackering ett klokare val, då det i stort sett inte förekommer någon VOC-utsläpp (flyktiga organiska föreningar), vilket är vanligt vid traditionell våtlackering. En annan viktig aspekt är bredden av färger och finishar som kan uppnås med pulverlack – allt från högglans till matt, och inklusive effekter som metallic eller textur. Således erbjuder pulverlackering en enorm kreativ frihet för designers och arkitekter. Vidare är pulverlackering kostnadseffektiv över tid, då den kräver mindre underhåll och har en längre livslängd jämfört med andra metoder.

Pulverlackeringens användningsområden i Stockholm

I en stad som Stockholm, där konstruktion och produktion håller en hög standard, är pulverlackering en betrodd lösning för både offentliga och privata projekt. När det kommer till byggnadsställningar, fasader eller konstverk ute i det offentliga rummet, är pulverlackering ett självklart val för att stå emot det skiftande nordiska klimatet. Även den tillverkande industrin, från fordonsdelar till små elektronikkomponenter, förlitar sig på pulverlackering för att ge sina produkter en högkvalitativ och varaktig finish. Inte bara tillverkare utan också konsumenter i Stockholm vänder sig allt mer till pulverlackering för att förnya och skydda alltifrån bilfälgar till trädgårdsmöbler. Det är inte bara den industriella sektorn som finner nytta av dessa tjänster, utan även privatpersoner som letar efter hållbara och estetiskt tilltalande lösningar för sina hemprojekt. Pulverlackering är en metoden för att restaurera och omvandla allt från köksinredningar till cyklar och andra föremål av metall.

Fler nyheter